Előrehozott választások jöhetnek?

A kormányválságról és politikai terveiről beszélt vasárnap Silvio Berlusconi pártja híveihez intézett üzenetében – először azóta, hogy a Szabadság Népe (PdL) minisztereinek lemondása felborította a római nagykoalíciót.

hirdetés

 – Saját bírósági ügyeimnek semmi köze ehhez. A PdL nem fogadhatta el, hogy a balközép Demokrata Párt (PD) az olaszokkal fizettesse meg a velem való harcot – állította Silvio Berlusconi. A PdL vasárnap 77 éves elnöke, volt kormányfő a születésnapját ünneplő nápolyi PdL-tagozatnak telefonált arcorei villájából. A hívást az olasz hírtelevíziók egyenesben közvetítették. A szombaton kirobbant kormányválság óta Berlusconi első alkalommal nyilatkozott.

Silvio Berlusconi kijelentette, maximum 47 évesnek érzi magát. Jó formában van és nem fáradt bele a politikai küzdelembe. Elmondta, hogy amióta augusztus elsején a semmítőszék elítélte, nem tudott aludni, a szombati kormánybuktatással azonban végre végigaludta az éjszakát. “Minden védekezési jogomat megtagadták csak azért, hogy kitegyenek a politikából” – fogalmazott az őt adócsalásért egy év letöltendő börtönnel büntető ítéletről.

A négyszeres volt olasz kormányfő úgy fogalmazott, Itália nehéz pillanatot él át, mivel a PD saját előnyére torzította el a valóságot. “Mi erősen akartuk ennek a kormánynak a megalakulását” – hangoztatta Silvio Berlusconi, hangsúlyozva, hogy a koalíciónak Enrico Letta miniszterelnök vetett véget azzal, hogy megemelte az áfát és az üzemanyag árát is. Ezt az adópolitikát pedig a PdL nem tudja vállalni.

Berlusconi hangsúlyozta, minél előbbi választásokat akar, melyeket pártja, az újraindított Forza Italia meg fog nyerni.

Giorgio Napolitano államfő újságíróknak úgy nyilatkozott, csak akkor oszlatja fel a parlamentet, ha nincsen semmilyen lehetőség a parlamenti többség fenntartására. Napolitano hozzátette, hogy a rövid életűnek bizonyult kormány áprilisi megalakulásakor is egyedül az ország stabilitását tartotta szem előtt. Az államfő vasárnap találkozik Lettával.

A lemondását bejelentő öt PdL-miniszter közül Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter és az alkotmányos reformokért felelős Gaetano Quaglierella vasárnap bejelentette, hogy nem ért egyet a párt vezetősége által elhatározott kormánybuktatással. Fabrizio Cicchitto, a PdL képviselőházi frakcióvezetője is úgy nyilatkozott, ilyen horderejű döntést a párt egészével meg kellett volna osztani.

 

 

MEGOSZTÁS
Előző cikkFeljelentést tesz a Jobbik
Következő cikkIma a békéért