Pécsett sem feledik a kommunista terrort

Csütörtökön mutatták be a Gulag800.000! köztéri alkotást a pécsi Kossuth téren, amely a szovjet, kommunista terror áldozataira emlékeztet.

hirdetés

Szögesdróttal bezárt vörös csillag, amelyet kopjafák, a magyar elhurcoltak húznak – a szovjet terrorra és a több százezernyi áldozatra utal az a köztéri alkotás, amely már pár napja látható a Kossuth téren. Csütörtökön sajtótájékoztató keretében mutatták be a Gulag-emlékév keretében készült művet.

Csizi Péter országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Pécs kiemelt szerepet tulajdonít a Gulag-emlékévnek, sok pécsi, baranyai civil szervezetnek, a Német Körnek is köszönhetően több programot is szerveztek, a közeljövőben történelmi konferenciák is elemzik majd a tragikus esemény hátterét. A nagyközönségnek szóló emlékezés mellett így természetesen a történelmi tények tisztázására is mód nyílik. A képviselő azt hangsúlyozta: ezzel is fel akarják hívni a figyelmet, hogy nemcsak a Gulagra kell emlékezni, hanem magára a kommunista, szovjet terrorra, és nem feledhetjük el, hogy gyakorlatilag minden tizedik magyar család érintett volt az elnyomás borzalmaiban.

gulag installáció, hl03
Szarvas Szilveszter, Máthé Áron és Csizi Péter mutatta be az alkotást

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese azt vázolta, hogy mintegy 800 ezer magyar érintettel lehet számolni, ebbe beletartoznak a magyarországi németek tízezrei, a hadifoglyok, a politikai okokból elhurcoltak, akik közül sokan a Gulag és a GUPVI táboraiban lelték halálukat.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pécsett is látható alkotást az Inconnu-csoport művészei készítették a Pestisrácok.hu portál kérésére. A híroldal főszerkesztő-helyettes, Szarvas Szilveszter azt a reményét fejezte ki, hogy amint  a holokausztban közreműködők névsora jórészt már ismert, úgy hamarosan a kommunista terror működtetőinek arcképcsarnoka is nyilvános lesz.

A képzőművészeti alkotást az országban több helyen bemutatják, a tervek szerint jövő hét közepéig lesz Pécsett, majd Debrecenbe és Budapestre viszik.