16 C
Pécs
péntek, április 26, 2024
KezdőlapKorzóÉletmód2022-ben is Pécsre gurul az egészségbusz: ingyenes szűrővizsgálatok várnak!

2022-ben is Pécsre gurul az egészségbusz: ingyenes szűrővizsgálatok várnak!

A május 14-i önkormányzati egészségnap keretében többféle hasznos, esetenként életmentő szűrővizsgálaton is részt vehetnek a pécsiek „A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” jóvoltából. 

Dr. Kiss István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK) Orvosi Népegészségtani Intézet igazgatója és „A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány” kuratóriumi elnöke a rendezvény kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, főként az olyan rosszindulatú daganatos betegségek elleni harc szempontjából, melyeknek a korai stádiumban való felismerése életmentő lehet. A témában már korábban is készítettünk vele interjút, mely ide kattintva olvasható.

– Az önkormányzat arra kért minket, hogy az egészségnaphoz kapcsolódva szervezzük meg idén az alapítvány már hagyományosnak nevezhető, ingyenes vizsgálatait Pécsett. Ezért a szokásoktól eltérően 2022-ben nem a Széchenyi, hanem a Kossuth tér ad majd otthont a szűrőbusznak. Regisztrálni nem szükséges, érkezési sorrendben, esetleg rövid várakozási idő után tudjuk fogadni az érdeklődőket. Bőrrák-, valamint szájüregi daganatszűrésre lesz lehetőség, ezek mellett pedig a zöld hályog kialakulását megelőzendő szemnyomásmérést is végeznek majd a szakorvosok, mert erre igény volt. Az egészséges táplálkozás jegyében főzőbemutatót és kóstolást, valamint testösszetételmérést, illetve kapcsolódó tanácsadást is tartanak majd a kollégák – fejtette ki Kiss István. Hozzátette, a daganatmegelőzés témát feldolgozó írásos anyagokat is rendelkezésére bocsátanak majd, ajándékba Életigenlők magazint, valamint Béres Cseppet kapnak a szűrővizsgálatokon résztvevők.

Vajda Márta igazgató elmondta: „Könnyek helyett… szűrések!” címmel hosszú évek óta sikeresen zajlik az alapítvány szűrőbuszos programja, melynek keretében az ország több pontján szerveznek szájüregi- és bőrrákszűréseket, általános állapotfelméréseket, amikkel felhívják a figyelmet a daganatmegelőzés fontosságára. Társadalmi szempontból fontos, hogy így időben történhetnek meg a rosszindulatú daganatkiszűrések, olyan elváltozások derülhetnek ki, amik az idővel krónikussá komoly váló betegségek előszobái – vélekedett. További információkat tudhatunk meg az alapítványról ebből az ismertetőanyagból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő