3,5 milliárdos napelempark lesz Tüskésréten

Németországban létezik hatvanhektáros park is

Az MVM Hungarowind építi a pécsi állami intézményeket kiszolgáló naperőművet. A 3,5 milliárdos beruházást a kormány kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

hirdetés

Bár korábban egy osztrák-magyar cég fontolgatta azt, hogy Tüskésréten napelemparkot épít, a munkát mégsem indítottak el. Ugyanakkor ettől teljesen függetlenül most egy állami vállalat, a Magyar Villamos Művek leánycége húzhat fel egy nagyobb létesítményt.

A beruházásra 3,5 milliárdot szánnak uniós forrásból, s mivel igencsak szorítanak a határidők a támogatás felhasználásának elszámolása miatt – ezt az év végéig meg kell tenni -, ezért a kormány kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a projektet.

Ez pedig azt jelenti, hogy a hatósági engedélyeztetést gyorsított eljárásban kell elvégezni, jóval gyorsabban, mint az általánosan szokott lenni.

A közbeszerzési értesítő szerint a Pécs Erőmű egykori zagyterén 7 MW-os teljesítőképességű naperőmű kiviteli terveinek elkészítését és azok alapján az erőmű megvalósítását december 15-ig kell megoldani, és az országos villamosenergia-hálózathoz csatlakoztatni.