Csak spekuláció a Pécs elleni követelés?

A városvezetés szerint csak spekuláció az, hogy a Pécsi Közlekedési Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. szerint nekik 4,5 milliárd forint kártérítés jár, akik már mást is mondtak. 

Beszámoltunk róla, hogy a Figyelőben megjelent írás szerint Megay Róberték által vezetett cégnek 4,5 milliárd forint kártérítés járna. Ezt azzal indokolta az írás, hogy a Pécsi Közlekedési vállalat mindössze 27 ezer Ft/db áron adja bérbe a Tüke Busznak a régi buszokat, miközben a „piacon” ez 250-400 ezer forint lenne járművenként.

Emlékezetes, hogy a Mecsekbusz Kft. vásárolta meg a PK kisebbségi tulajdonrészét még 2008-ban, majd a Mecsekbusz által Pécsre hozott menedzsment eladta a 2009 elején a járműparkot. A buszok végül peres eljárásban kerülhettek csak vissza a PK-hoz.

A pécsi városháza szerint a zavaros tulajdonosi viszonyokkal, off-shore háttérrel rendelkező Mecsekbusz Kft. a PK Zrt. vezérigazgatójának hathatós közreműködésével egy 2,3 milliárdos, kézzel írt számlán passzolta el a város összes autóbuszát, majd ezt visszabéreltették darabonként 1,2 millió forintért. Ezen gyanús ügyletek miatt az adóhatóság 1,7 milliárd forintra büntette a városi céget, hiába semmisítette meg a bíróság a buszok kiszervezésére vonatkozó szerződést.

Az ügyben Keczer László ellen az ügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Az önkormányzat álláspontja szerint ma már nincs járatkimaradás, a buszok pontosak és gyorsak, a cél a buszpark teljes megújítása, a többi mind csak játék a számokkal és spekuláció.

Lapunk korábban megírta, hogy a Figyelő cikkében nem esett szó arról, hogy Keczer ellen vádat emeltek, valamint az ügyet polipként behálózó céges hátteret, és a kézzel írt számlát sem említik.

[box title=”Mennyi az annyi?”]

A számháborút az is mutatja, hogy a Bamának a Mecsekbusz jogi képviselője, Megay Györgyi már azt mondta, hogy a tavalyi, 3,1 milliárdról szóló felszólításban más cégek, mint például a PK Bustech követelései is szerepeltek. Ők most a Mecsekbusz nevében 1,5 milliárdot követelnek. Azt is közölte, hogy ők választottbíróság elé viszik az ügyet, a többiek polgári pert indíthatnak.

Tény, hogy a PK Bustech ellen már 2012-ben elindult a felszámolás, ami tavaly nyáron be is fejeződött és törölték a céget, így egy nem létező cég aligha indít peres eljárást. Egyébként Megay Györgyi és rokona, Megay Róbert nem válaszolt lapunk egyetlen kérdésére sem. [/box]

Hirdetés