Embertelenségben is emberek

Döbbenetes, megrázó tárlat nyílt a Rákóczi úti Néprajzi Múzeumban a szovjet kényszermunkára, “málenkij robotra” elhurcolt magyar nők, ifjak személyes emlékeiből, tárgyaiból. A kiállítás mellbevágóan illusztrálja az túlélők szenvedéstörténetét videókkal, egy tábor korabeli enteriőrjével, levelekkel.

hirdetés

“Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve” cím alatt nyílt páratlan kiállítás a Néprajzi Múzeumban. Az ünnepélyes megnyitón személyes élmények hangzottak el, visszaemlékezések – sok túlélő és azok leszármazottai is eljöttek.

Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, és Őri László, Pécs alpolgármestere nyitotta meg tárlatot.

Hoppál szerint a gulág-emlékévben fontos, hogy ilyen megemlékezésekkel, kiállításokkal adózzunk az előtt a sok százezer ember előtt, akiket sokszor az utcáról elrángatva vittek el málenkij robotra, “egy kis munkára”, hogy éhezve, fázva, több ezer kilométerre innen dolgozzanak.

– Soha nem mondhatjuk azt, hogy elég, hogy eleget tettünk, eleget adóztunk a táborokat megjártak előtt. A fiatalabb generációknak meg kell tanítani, hogy az a szabadság, amibe beleszülettek, nem magától értetődő, nagyszüleink és dédszüleink súlyos áldozatai kellettek hozzá.

gulag 5
Tárlók, plakátok, paravánok mutatják be a gulág-táborok mindennapjait

Hoppál kiemelte, a világháború után a győztesek büntetni akartak – de ez a büntetés embertelenségbe torkollott, a faji alapon történő kínzásokat és népirtásokat egy szintén faji alapon történő kínzás és népirtás követte.

gulag 7
Gyönyörű idézetek zsákvászonra festve

Őri úgy véli, büszkén mondhatjuk, hogy egy olyan városban élünk, ahol az emlékezés a kultúránk részét képezi.

Megnyitójában úgy fogalmazott, egy háború veszteségeit össze lehet számlálni, de a kollektív bűnösség elve alapján tönkretett családokat, emberi életeket, sorsokat nem.

gulag 6
Személyes sorsok teszik élővé a kiállítást

– A legfájóbb mindebben az volt, hogy ezek a történeteket nem lehetett elmesélni, hallgatásba burkolózva kellett feldolgozni, hiszen az akkori hatalomtól nem kaphattak elégtételt.

gulag 1
A legnehezebb időkben is voltak boldog pillanatok

A málenkij robotra elhurcoltak szenvedéstörténete szolgáljon tanulságul, hogy az erőszak soha nem teremt békét – mondta az alpolgármester.

gulag 2
Egy tábori belső, fejhallgatón a túlélők beszámolóit lehet meghallgatni
gulag 4
A padlón térkép illusztrálja az elhurcoltak számát a történelmi Magyarország területén