Így halad a munka a Magasháznál

Az előre tervezett ütemben haladnak a munkálatok a pécsi Magasház bontásának előkészítésével kapcsolatban. A feladatokat végző kivitelező, a Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium az üvegvisszaváltó épületének felépítményét elbontotta már. A társaság nemsokára végez a Hungária úti elkerülő szakasz megépítésével, amelyen január 11-én indul meg a forgalom.

hirdetés

A Magasház bontásához kapcsolódó előkészítési munkálatok az eltervezett ütemben haladnak – közölte a PécsMa.hu-val az épület elbontásával megbízott konzorcium.

A környező ingatlanok állapotfelmérésével egyidejűleg elindult az épület körüli 16 méteres védőzóna kialakítása. Ennek első lépéseként a Hungária út érintett szakaszának elterelése érdekében elindult egy új elterelő útszakasz megépítése.

A 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő út az elkészült, hatóságilag engedélyezett tervek alapján a 25 emeletes épülettől északra, a Rókus utcai kereszteződéstől a belváros irányába haladva épül meg. Az új út a Nagy Jenő út Hungária út találkozásánál csatlakozik vissza a Hungária úthoz.

A bontási munkák alatt a gépjárműforgalom és a tömegközlekedés ezen a kétszer egysávos úton zajlik majd.

Az új úton az előzetes ütemezés szerint 2016. január 11-től bonyolódik majd a forgalom, ezzel egy időben zárják le a Hungária út érintett szakasza. Ezután már csak az elkerülő úton lehetséges közlekedni gépjárművel. Az arra közlekedőknek 20 km/órás forgalomkorlátozásra kell számítaniuk.

Az út mellett biztonságos, kivilágított fedett gyalogos folyosót is építenek. Ennek kivitelezése várhatóan 2016. januárjának végére fejeződik be.

A Magasháztól délnyugatra fekvő egykori üvegvisszaváltó bontási munkálatai december 8-án megkezdődtek. Az üvegvisszaváltó épületének felépítményét már elbontották, az épülethez csatlakozó támfalak bontására a Magasház bontásával párhuzamosan jövő évben kerül sor.

A Magasház bontási munkálatainak szervezése mindvégig úgy történik, hogy a környékben élők/dolgozók mindig be tudjanak jutni az ingatlanjaikba/bérleményeikbe.

– Azért, hogy a közelgő karácsonyi ünnepek és az óév utolsó, valamint az újév első napjai a lehető legnagyobb nyugalomban teljenek a környéken, társaságunk úgy döntött, hogy a Magasház környékén december 18. és január 4. között semmilyen bontási munka nem fog zajlani – hívta fel a figyelmet a konzorcium.

Az év hátralévő szakaszában a bontási munkákhoz szükséges ideiglenes víz- és elektromos hálózatok kiépítése és a munkaterület berendezése (építési konténerek telepítése) folytatódik.

A Magasház épületének bontása várhatóan februárban indul meg.