Civilek a pécsi villámárvizek ellen

Ugyan mostanában a faggyal kell inkább megküzdeni, de az ilyen zimankós időben is sokan emlékezhetnek arra, hogy néhány évvel ezelőtt, egy augusztusi napon hatalmas eső zúdult le Pécsre. A csapadék a város mélyebb pontjain össze gyűlt, megbénította a közlekedést, pincékbe tört be, árkokat mosott el. A villámárvizek ellen néhány lelkes pécsi komoly tervekkel állt elő.  

hirdetés

A pécsi háromfős csapat – Aczél Attila, Patyi Szabolcs építészmérnök és dr. Füredi Balázs építész – tavaly határozta el: valamit tenni szeretne azért, hogy nyaranta ne kelljen térdig gázolni a város mélyebben fekvő területein. Annak ellenére gondolták ezt így, hogy már a város is komoly lépéseket tett a vízelvezetési rendszer korszerűsítésére – erről ITT és ITT és ITT írtunk korábban. A civilek azonban egy újszerű ötlettel álltak elő.

Az ötletgazda, Aczél Attila elmondta, két mérnökkel közösen tervezték meg azt a rendszert, ami az időszakosan jelentkező nagyobb esőzések idején lehetne hasznára a városnak, méghozzá úgy, hogy hasznosítanák a vizet, miközben az jóléti célokat is szolgálna.

04_tabló_60x100

Az általuk elgondolt rendszer a belváros déli területére koncentrálódik. Az Indóház tértől egészen a Verseny utca – Közraktár utca körzetében felmerülő csapadékvíz-elvezetési problémákra keresték a választ.

A város egyik legmélyebb pontja a Verseny utca, ahova a Rét utcán, a Mártírok útján, az Indóház téren, a Megyeri úton és Közraktár utcán keresztül érkezik meg a víz egy-egy nagyobb esőzéskor, és ismert, itt aztán igazán komoly gondokat tud okozni.

Az ötletgazdák szerint két megoldás van arra, hogy ne alakuljanak ki villámárvizek: részben a házi ciszternák létrehozásával, részben pedig közösségi vízgyűjtőkkel. A tervezők ez utóbbiból telepítenének az Indóház térre, a körforgalomhoz és a Rét utca végére, a Delta étterem mellé. Mindkét helyen csobogókat is tennének az ott kialakítandó parkokba.

07

Mindehhez pedig olyan új vízelvezetőket alkalmaznának, amelyeket az útpadkába rejtenének el, és ezek gyűjtenék össze a csapadékot a környező utcákban. Az így összegyűlt esőt szürkevízként használva nyáron locsolhatnának vele, vagy a forró aszfaltot hűthetnék.

05
Ilyen nyitott medencés park lenne a Rét utca végén