Van már helye az új pécsi börtönnek

A pécsi önkormányzat is ajánlott fel saját tulajdonában lévő területet a Belügyminisztérium által kiírt börtönpályázaton, így siker esetén Pécsen újabb fegyintézet kezdheti meg működését legkorábban 2018-ban.

hirdetés

A Belügyminisztérium kilenc új, az Európai Unió előírásainak megfelelő fegyintézet kialakításával csökkentené a büntetés-végrehajtási intézményekben tapasztalható zsúfoltságon. A március végi jelentkezési határidőig negyven település jelentkezett, köztük Pécs is.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által koordinált kiírás értelmében a felajánlásra kerülő ingatlanok tulajdonjogát a felajánló önkormányzatok térítésmentesen adják át a magyar állam részére. Nyolc új intézetben minimum ötszáz fogvatartottat kell elhelyezni, míg egynek – amelyet az észak-magyarországi régióban húznak fel – ezer fős kapacitásúnak kell lennie.

A feltételek között szerepel, hogy legalább 250 ember számára kell munkát biztosítani az adott börtönben, akik közül legalább minden negyediknek felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, a többieknek pedig legalább érettségizetteknek kell lenniük.

A felajánlott ingatlan környezetében megfelelő lakhatást kell biztosítani a személyi állomány és családtagjaik részére, emellett természetesen óvodának, iskolának, kórháznak kell működnie a területen.

Mindezek mellett kritérium még, hogy az ingatlan könnyen megközelíthető legyen az ország bármely területéről, azaz főleg autópálya vagy főút mellett helyezkedjen el, s a terület közelében legyenek olyan munkahelyek, ahol az elítélteteknek legalább a fele dolgozhat. Információink szerint a fogvatartottak számára jó néhány jellegű munkát tudnak biztosítani, így WC-ülőkét gyárthatnak, hulladékokat szortírozhatnak, vagy éppen munkaruházatot készíthetnek.

Az állami forrásokból felépülő fegyintézetekben fogva tartottak közül azonban csak azok dolgozhatnak külső helyen, akik enyhébb súlyú bűncselekményeket követtek el és példás magaviseletet tanúsítanak a falak között.

A BvOP szakemberei már felmérték a jelentkező települések által felajánlott területeket, a végleges döntésre május végéig várni kell, azaz arra is, hogy a Pécs által felkínált terület mindenben megfelel-e a követelményeknek.