PTE: nemzetközi kiállítást nyitnak a műszaki karon

A PTE 650 Ünnepi Év keretében, illetve a PTE Műszaki és Informatikai Karának Építészeti Intézete, és a kínai ‘4×4 Workshop Group’ több évre visszatekintő építész- belsőépítész projektje kapcsán a MIK augusztus végi eseménysorozatának keretében augusztus 18 és szeptember 5 között 40 fős kínai delegációt lát vendégül, több magas rangú kínai képzőhely, építész szakmai szervezet és hallgató részvételével.

hirdetés

Az apropó az ún. ‘4×4 Workshop’, melyet minden tavasszal Kínában szerveznek a ‘Workshop Group’ tagegyetemei (PTE részvételével), és ennek keretében egy egész szemeszteren át tartó, több fordulós nyilvános fórum előtt mutatják be a résztvevő hallgatók építész tervüket, a koncepcióalkotástól a végleges tervekig. Évről évre a PTE MIK is delegál a workshopra hallgatókat, oktatókat, akik rendszerint díjazott munkákkal térnek haza. A program fő felelősének, egyúttal a PTE Honoris Causa Professzorának, a Central Academy of Fine Arts építész fakultázsát vezető Wang Tie kezdeményezésére a PTE 650- es Jubileuma alkalmából idén a főbb szervezők, és néhány kiválasztott kínai hallgató Pécsre utazásával a workshop utolsó fordulóját, vagyis a végleges hallgatói projekteket a MIK-en prezentálják (2017 08 26).

Szakmai kirándulások, prezentációk és bemutatkozó beszélgetések mellett a szakmai programot tehát a 4×4 Workshop adja. A ’Final Report’ augusztus 24-én, csütörtökön, 08.30-kor kezdődik majd a PTE Műszaki és Informatikai Kar A-008-as termében, az esemény nyilvános.

A kínai partnerekkel ezt követően a fenti időpontban nyíló kiállításon foglaljuk össze a történteket augusztus 28-án 16:00-kor a Műszaki Kar főbejárati aulájában, melyre szintén szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A Kar Építész Intézete a kiállítás keretében saját, a 2016/2017-es év legfontosabb oktatói, Doktori Iskolai építészeti projektjeit is bemutatja, másrészről a kínai felsőoktatási partnerekkel közös hallgatói szakmai program, és az abban részt vevő képzőhelyek oktatóinak, professzorainak építészeti projektjei lesznek felvonultatva. A kiállítást Prof. Bódis József, a PTE Rektora nyitja meg, a megnyitón köszöntőt mond Prof. Bachmann Bálint, a PTE MIK dékánja, és Wang Tie, a Central Academy of Fine Arts (Beijing) dékánja, a PTE Honoris Causa Professzora.

A kiállításmegnyitó keretében a Karon Prof. Wang Tie-vel emléktáblát is fogunk avatni.

A rendezvénysorozatot hazai oldalról a PTE Jubileumi Projekt, a kínai fél érintett szervezete a China University Union „Four-Four” Workshop, és a Kínai Oktatási Minisztérium nemzetköziesedési alapja támogatja.

Előkészítés alatt egy MOU a Hubei University of Technology –val, melyre szintén augusztus 28-án kerül sor. A Hubei University of Technology két karával működünk együtt, rövidebb személyes találkozók sora után egyik építész professzorunk néhány hónapos intenzív kutatói szakmai munkát folytat az egyetemen, Wuhanban. Közreműködésével előkészítés alatt egyfajta közös képzés, illetve szakjaink kétoldali átjárhatóságának kidolgozása.