Hatalmas útfelújítások, útépítések kezdődnek, illetve részben folynak is már Pécsett: a város több pontjára is felvonultak a kivitelezők. Mutatjuk, melyek lesznek a legnagyobb beruházások.

Bár márciusban még úgy tűnt, örökre marad a tél és a fagy, áprilisra megjött a jó idő, és a rügyfakadás mellett ez az útépítéseknek is kedvezett.

Egymilliárdos programmal újul meg az Egypúpú

Jó ideje várták már a pécsiek, hogy egy átfogó felújítást kapjon a belvárost és a Kertvárost összekötő Árpád-felüljáró, azaz közismert nevén az Egypúpú. Az út „gazdája”, az állami Magyar Közút NZrt. a napokban meg is kezdte az általános rekonstrukciót, mint arról beszámoltunk, ez lezárásokkal is jár, irányonként 1-1 sávon haladhat a forgalom. A beruházás váltakozóan a híd alatti utak forgalmi rendjét is érinti.

A munkálatok előreláthatólag 6 hónapot vesznek igénybe, így a felüljáró rekonstrukciója várhatóan októberre fejeződhet be.

Az üzemekhez vezet

Április 16-án kezdődik egy másik nagyszabású beruházás: felújítják, kibővítik a Hegedűs János utcát, továbbá járdát is építenek, valamint elbontják a forgalmat korlátozó, amúgy is használaton kívüli vasúti felüljárót, illetve fejlesztik a Mohácsi út, Hegedűs János utca és Tüskésréti úti csomópontjai közötti szakaszát. Erre a beruházásra azért van szükség, mert a Keleti Ipari Parkban lévő gyárak (így például az autóipari beszállító Honsa, vagy a BAT dohánygyár Finn utcai üzeme) miatt egyre nagyobb az autóforgalom, sok munkás pedig busszal és gyalog megy dolgozni, de eddig járda sem volt. Az összesen mintegy 350 milliós beruházás várhatóan 5 hónap múlva fejeződhet be.

Jobb lesz a Mecsekoldalnak

Az előkészítő munkák, a közműkiváltások után várhatóan tavasz végén, nyár elején indul az a mintegy 1 milliárdos útépítés, amely a kormány forrásából a Mecsekoldalban élőknek jelent majd nagy segítséget. Megépül az a tehermentesítő út, amely a Bálicsi utat köti össze a Kodály-Petőfi utcai körforgalommal, ezzel új kapcsolatot nyit a belváros és a Mecsekoldal között közlekedőknek.

Emellett a Mecsekoldal fő közlekedési tengelyét, az Angster-Surányi-Magaslati utakat is teljesen felújítják, itt már szintén zajlanak a közműkiváltások.

És persze felújítanak

A Tettye Forrásház a napokban közölte: a tél után Pécs mintegy 70 pontján indítanak el burkolatfelújítási munkákat, a Biokom pedig folyamatosan tájékoztat a rekonstrukciókról, a héten az Illyés Gyula utcában (a Fagyöngy utcával párhuzamos szakaszon) dolgoznak. A munkavégzés egy időben egy forgalmi sávot érint. A munkák ideje alatt a forgalmat jelzőőrök irányítják.

hirdetés
Hirdetés