Idén is vérbeli fesztiválhangulat költözik a belvárosba, ugyanis július 1. és 4. között a Pécs Nyitva 2.0 kampányon belül rendezik meg a tavaly nagy sikerrel elindított Múzeum Utca Plusz fesztivált. A nagy bulira és eszem-iszomra hangolódás jegyében a következő napokban több cikkben is foglalkozunk Pécs „legfiatalabb” nyári kulturális- és gasztronómiai programcunamijával, egy kicsit betekintve a kulisszák mögé. Most bővebben a múzeumpedagógiai, kézműves- és családi programokról lesz szó, amikből annyi lesz, hogy felsorolni is nehéz azokat.

A Múzeum Utca Plusz nem csak a jó kajákról és italokról, a koncertekről és a veretes kulturális kerekasztal-beszélgetésekről szól, hanem a szórakozva, játszva tanulásról is. Ezt jól példázza, hogy a fesztivál során megannyi múzeumpedagógiai programra kerül sor, amelyeken a gyerekek (és persze családtagjaik is) rengeteg új információt szerezhetnek történelmi, régészeti és művészeti témákról, területekről.

Irány a múlt: régészeti ismeretterjesztés, társasjáték, színházi kalandjáték, négy napon át

Kárpáti Kata, a Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy a fesztivál során minden nap 14 órától 20 óráig várja a fiatalokat a Reneszánsz Kőtárban a múzeumpedagógiai élménysátor, ahol interaktív régészeti ismeretterjesztésen vehetnek részt. A kicsik és nagyobbak egyaránt kipróbálhatják itt a horvát-magyar együttműködésben készült „2700 BC – Vučedol felfedezése” nevű társasjátékot, a „Visszatérés Vučedolba” című színházi kalandjáték pedig az időszámításunk előtti harmadik évezred hétköznapjait, a bronzkor hajnalát mutatja be számukra (a programra a majdan.mira@jpm.hu címen kell regisztrálni).

Vasarely-varrás, „Színes város”, Vasarely-mesék és papírfecni-bábok

Július 2-án tobzódni fogunk a Victor Vasarely művészete és élete köré szerveződő múzeumpedagógiai foglalkozásokban, amelyeket – nyilván – a Vasarely Múzeum szervez: 10 óra és 12 óra között Vasarely ikonikus képe ihlette textil-zebrákat varrhatnak a kicsik és nagyok (Horváth Annamária művészetterapeuta vezetésével), 11 órától 12 óráig pedig Vasarely „Színes város” elképzeléséhez kapcsolódva készíthetnek alkotásokat variálható színes képelemekkel (Vadvári Katalin múzeumpedagógus vezetésével).

 

Varrjunk Vasarely-zebrákat!

A múzeumpedagógiai programok egyik legérdekesebbje minden bizonnyal a Papír Panír 15 órakor kezdődő rendhagyó bábszínháza lesz, amiről részletesebben is szólni kell. A Janus Pannonius Múzeum nemrég meseíró pályázatot hirdetett általános- és középiskolás diákoknak, aminek a célja Victor Vasarely feleségének, a szintén tehetséges művészként ismert Claire Vasarely alkotásainak megismertetése és népszerűsítése volt.

A Claire Vasarely motívumai-figurái inspirálta beküldött mesék alapján a Papír Panír társulata írt bábdarabokat, amiket papírzacskókból, színes papírfecnikből készült bábokkal játszanak majd el.

Ezután 16 órakor jön a meseíró pályázat eredményhirdetése, amikor a nyertes műveket is bemutatják.

Fémkeresőzéstől a pólószitázásig

A régészethez kapcsolódik a július 3-án 16 órától 19 óráig tartó hódoltságkori múzeumpedagógiai foglalkozás is a Püspöki Kincstárban, ahol lesz oszmán-török szőnyegtervezés és kardkészítés is, az udvaron pedig a kissrácok fémkeresőt ragadhatnak, drónozhatnak és részt vehetnek egy „mini ásatáson” is. Itt kell megemlíteni egy nem feltétlenül gyerekeknek szóló programot is, a „Mohács 495 Témanapokat”, amelynek keretében július elsején a Dóm kőtárban kerekasztal-beszélgetéseket és előadásokat tartanak a mohácsi csata lehetséges helyszíneivel kapcsolatos ásatások és kutatások kérdéseiről.

Július 3-án jön a Pécsi Origami Kör is, akik a Vasarely Múzeum udvarában 19 órától vezetik be az érdeklődőket a világító kitűzők készítésének mikéntjébe. Ugyanitt 15 órától 18 óráig újfent lehetőségünk lesz Vasarely-mintás pólókat készíteni a pólószitázás-workshopon, Füzes Petra grafikus közreműködésével. Néhány technikai információ: a szitázás hozott szövet táskákra és pamut pólóra történik, egy fő egy nyomatot kérhet, a nyomtatásra hozott tákákat és pólókat pedig 16.30-ig lehet leadni (a minták száradási ideje egy óra).

Térhatású képeket is készíthetünk

Július 4-én is kiélhetjük a kreativitásunkat: 10 órától indul a CaraWonga op-art workshop a Vasarely Múzeum udvarában, ahol saját térhatású képeinket készíthetjük el újrahasznosított alapanyagokból készült mozaik matricákból, Gál Kati iparművész vezetésével.

Kétnapos mesebirodalom Gryllus Vilmossal, Agócs Írisszel és a kuflik megálmodójával

Idén is kint lesz a Káptalan utcában a Pécsi Pagony, akik július 3-án és 4-én újfent egy komplett Mesebirodalmat varázsolnak a Reneszánsz Kőtárnál. Kovács Judit, a Pécsi Pagony tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy idén is komplex, színes programokkal tervezik megszólítani a gyerekeket és családosokat. Kiemelte, hogy az idei Mesebirodalom egyik legfontosabb eseménye feltehetően Gryllus Vilmos július 3-ai családi koncertje lesz (10.30-tól 11.20-ig).

– Sok érdeklődőt várunk erre a koncertre, hiszen Gryllus Vilmost nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek, sőt még az idősebbek is nagyon szeretik – mondta.

Szintén július 3-án érkezik Dániel András író-illusztrátor, a méltán népszerű kuflik megálmodója, aki eddig még el nem hangzott kufli-történeteket olvas fel a kicsiknek mesedélutánján, majd egy közönségtalálkozó keretében dedikálja könyveit is (15.30-tól 17.00-ig).

Tavaly is tele volt kisgyerekkel a Káptalan utca

Érdekesnek ígérkező új gyermekprogram – folytatta Kovács Judit – a „Less be a kulisszák mögé” is, a Gellai Gergő pécsi programszervező által kitalált eseményen a könnyűzene iránt érdeklődő gyerkőcök bejárhatják a Pécsi Est backstage-ét és találkozhatnak az Irie Maffia tagjaival is (17.00-tól).

Július 4-én a kicsik együtt rajzolhatnak Agócs Írisszel, az ország egyik legnépszerűbb meseillusztrátorával (akiről itt írtunk korábban), méghozzá krumplikat, amikből akár még jegesmedve vagy lajhár is válhat (15.30-tól 16.30-ig).

A Pagony Mesebirodalom méretes programsora:

Július 3.

 • 10.00–19.00 Arcfestés, csillámtetoválás Gulyás Gabriellával
 • 10.30–11.20 Gryllus Vilmos családi koncert
 • 11.30–1500 Pagony játszóház
 • 15.00–19.00 Zenés, mesés, játékos interaktív délután a Nevetnikék Alapítvánnyal
 • 15.30–17.00 Egy kupac kufli: Közönségtalálkozó és mesedélután Dániel András író-illusztrátorral
 • 17.00–tól Less be a kulisszák mögé: a Pagony és a Pécsi Est közös backstage bejárása

Július 4.

 • 10.00–19.00 Arcfestés, csillámtetoválás Gulyás Gabriellával
 • 10.00–11.30 Ringató gyerekkoncert, zeneovi és családi
 • 10.30–12.00 Ismerd meg a segítő kutyákat, akikkel könnyebben megy még a tanulás is!
 • 11.30–15.00 Pagony játszóház
 • 15.30–16.30 Rajzolj egy krumplit Agócs Írisszel
 • 16.30–17.00 Zenés délután Villuth Andrással
 • 17.00–18.30 MeseTérKép – mese- és kézműves alkotófoglalkozás

Az idei Múzeum Utca Plusz programjáról az alábbi cikkben számoltunk be:

Jó rá emlékezni: sok-sok fotó arról, hogy milyen frankó volt a tavalyi Múzeum Utca Plusz

Az idei Múzeum Utca Plusz a képzőművészek és Victor Vasarely ünnepe lesz

Nemsokára itt van a nyár legfinomabb hétvégéje: jön a negyedik Pécsi Szelet!

Júliusban indul az idei első pécsi fesztivál: jön a Múzeum Utca Plusz!

Pécs lesz az idei nyár slágere: indul a Pécs Nyitva 2.0!