TOP 10: ezek voltak a legjobb pécsi programok idén

Szerencsére a koronavírus-járvány ellenére sok nívós, népszerű rendezvényt tartottak 2021-ben Pécsett. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bele sem fér egy 10-es listába az összes, így némileg szubjektív összeállításunkat jelentetjük meg, íme a mi kedvenceink. A sorrend egyébként dátum szerint állt össze, arra már mi sem vetemedtünk, hogy rangsoroljuk is a szuper eseményeket. 

hirdetés
Uránia Mozi

Tavasszal még óvatosak voltak a szervezők, így akkor csak kisebb rendezvényekről tudtunk beszámolni, de nyáron igazán beindultak a pécsiek…

Mecsek Rallye 

54. alkalommal indult útjára júniusban Magyarország legnagyobb múlttal rendelkező, először 1967-ben megrendezett raliversenye. Sok izgalmas programra készülhettek idén a rajongók a múlt és a jövő jegyében, előbbit a klasszikus verseny, utóbbit a „Zöld Mecsek Rallye” program képviselte. Beszámolónk ITT olvasható.

Múzeum Utca Plusz

A pécsi fesztivál színes programokkal elegyíti városunk legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai jellegzetességeit. A pörgő kavalkádhoz tartozott tánc, zene, kiállítás, művészpiac, fényfestés, bábelőadás, piknik, sőt temérdek gyerekprogram is, hogy csak néhány érdekességet említsünk. Íme, itt van a júliusi megnyitóról készült beszámolónk.

Made in Pécs Fesztivál

Ahogy a pécsiek nagy többsége, úgy mi is imádjuk ezt a kezdeményezést, amely olyan népszerű és nagyszerű, hogy évről évre rekordokat dönt: idén 137 pécsi együttest láthattak a résztvevők a belvárosban, ráadásul már 7 helyszínen. Plusz jött pár nagy név Józsefvárosból, és három remek eszéki bandát is megismerhettünk.

Kodály Aperitif 

Augusztus igazi bulihónap volt, ami nem is indulhatott volna nívósabb eseménnyel Pécsen, mint a Kodály Központ megnyitásának 10 éves évfordulója apropóján 2021-ben debütáló, színvonalas zenei és gasztronómiai élményeket adó programsorozattal. A mediterrán hangulathoz hűen a Pannon Filharmonikusok Rossini-gálájával indult a rendezvény, ahol népszerű dallamok, részletek csendültek fel Az Olasz nő Algírban, a Sevillai borbély, a Tell Vilmos, a Tankréd és a Hamupipőke című klasszikusokból. Ti is várjátok már, jövőre miket lehet meghallgatni Pécs idén 210 éves zenekarától?

Szamárfül Fesztivál

A pécsi családok kedvenc programja évek óta a Zsolnay-negyedben helyet kapó, immáron 9. alkalommal megszervezett fesztivál, ami mintegy 8300 látogatót vonzott idén. Nem csak Pécs környékéről, a fővárosból és az egész országból érkeztek családok a városba, már a nyitónap rekordközeli látogatószámmal indult. Még több információ az idei eseményekről EBBEN a cikkben olvasható.

Nemzetiségi Hagyományőrzö Fesztivál

A pécsi főtéren a városban élő nemzetiségek hatalmas bulit csaptak szeptember első szombatján. Együtt mulattak és mutatták be hagyományaikat – népviseletet, ételt, italt, zenét, éneket, táncot – horvátok, ukránok, cigányok, lengyelek, románok, németek, ruszinok, bolgárok. Képes beszámolónkat IDE kattintva lehet megnézni.

PécsLIT

A szeptember közepén megnyitott első, hagyományteremtő PécsLIT irodalmi fesztivál 6 napon keresztül várta városszerte 7 helyszínen, több mint 60 programmal az irodalom, a zene, a színház és a kultúra iránt érdeklődőket. Olyan neves szerzők és előadók jöttek Pécsre a programsor keretében, mint Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, Závada Péter, Kiss Tibor Noé, Simon Márton, Tóth Krisztina, Bősze Ádám, Spiró György, a Szélkiáltó, Péterfy Bori, Tolnai Ottó, és lehetne még folytatni. Vajon 2022-ben még tovább tudják emelni a szintet? Mi kiváncsian várjuk.

Tangó Ünnep

A szeptember 23-ai Tangó Ünnep alkalmából színes programkavalkádot állítottak össze Pécsett a világon mindenhol ismert latinamerikai tánc tiszteletére, melyet városunkban 99 évre betiltottak, de ma már újra bárki szabadon járhat. A Széchenyi téren Tangó show-val indult a program, ahol a Tango Harmony Budapest zenekar zenélt. Később táncház kezdődött, a közönség is megtanulhatott tangózni a Club Cubano tánciskola, a PTE Táncoló Egyeteme és a PTE Táncegyüttese, valamint a Vecsési Tangó Stúdió jóvoltából. Képes beszámolónkban még videót is közzétettünk az eseményről. 

Zsolnay Fényfesztivál

Szó szerint állandóan fényezzük ezt az eseményt, hiszen minden évben hatalmas tömeget vonz Pécsre. Az ország apraja nagyja összegyűlik a népszerű fesztiválra, hogy a csodálatos színek elkápráztassák. Idén sem volt ez másként, Pécs volt a világ fényfővárosa. Még a világhírű prágai fényfesztivál szervezője is elismerte ezt az itteni szakemberek képességeit.

Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár

A pécsiek minden évben nagyon várják, hogy a főtéren felállítsák a hatalmas mindenki karácsonyfáját, megnyissanak az adventi vásár első forralt borosai, elkezdődjön az ünnepi hangolódás. Idén pedig a megszokottnál is nagyobb odafigyeléssel, még több és szebb programmal várta a helyieket és a látogatókat az adventi vásár. Decemberben egyébként minden az ünneplésről szól Pécsett: elősőként megnézhetjük a Mikulás szobáját, majd találkozhatunk is vele a belvárosban, de fényekbe öltözik a Ferencesek utcája, valamint több városrészi karácsonyfát is kihelyeznek, sőt, idén különleges adventi koszorú is készült. Az már csak hab a tortán, hogy itt még az állatkerti lakók sem maradnak ajándék nélkül.


+1 Fishing on Orfű

Ugyan nem pécsi, és a világért sem vennénk el az orfűiektől az érdemet, de nem mehetünk el szó nélkül a Fishing on Orfű (FOO) mellett sem, ami a környék egyik legnépszerűbb rendezvénye minden évben. Ráadásul idén először volt ennek egy mini-verziója is, nem csak az ezúttal augusztusban megtartott fesztivál.

+2 Ördögtatlan Fesztivál

Szintén nem Pécsett, de sok pécsi közreműködésével tartották meg idén is a művészetek és hatalmas bulik kedvelőit ezresével vonzó Ördögkatlan Fesztivált. Hogy mikre lehetett számítani az idei alkalommal, arról a „Katlan atyja” beszélt lapunknak egy interjúban.

Nektek melyik volt a kedvenc helyi programotok idén?