Hivatalosan is bejelentették, hogy a világ egyik vezető autóipari beszállítója, a Hanon Pécsett, a Déli Ipari Parkban épít új üzemet. A vállalat nemcsak az ipari parkot húzhatja fel, hanem mágnesként vonzhatja a többi nagybefektetőt is. 

A Hanon Systemsről tudni kell, hogy a világ 40 országában működtet gyárat vagy mérnöki központot, ebből Európában 11-et, összesen 16.500 munkavállalót foglalkoztat, éves árbevétele eléri az 5 milliárd dollárt (azaz a mintegy 1400 milliárd forintot). A dél-koreai vállalat klímakompresszorok gyártásában pedig a világpiac második legjelentősebb szereplője. A leendő pécsi munkavállalók számára fontos információ, hogy olyan cég épít üzemet, amely stabil háttérrel rendelkezik, ráadásul a már működő üzemeiben versenyképes fizetéseket kínál a dél-koreai társaság.

A Hanon egyik európai gyára (Fotó: v-statik.sk)

Gazdasági hírek szerint ugyanakkor a dél-koreai óriáscég folyamatos fejlesztésre készül, ez pedig a későbbi pécsi munkaerőigényt is pozitívan befolyásolhatja, már akár középtávon bővítésre készülhetünk. A Déli Ipari Park így az első nagybefektetővel gazdagodik (bár kisebb üzemet már korábban nyitottak ott), ami más vállalatok számára is vonzóvá teheti az ipari területet.

Az elmúlt időszakban Pécsett számos nagyvállalat, szakterületén piacvezető nemzetközi cég is letelepedett; közülük több a tervezettnél is nagyobb fejlesztést hajtott végre.

2012-ben érkezett Pécsre az informatikai szolgáltatóágazatban tevékenykedő, német hátterű ITSH, amely akkor 130 fővel kezdett, mostanra viszont már mintegy 800 munkatársuk van – a legutóbbi nagy bővítést tavaly adták át. Érdemes megemlíteni e körben a német fűtés-hűtéstechnikai Viessmannt, amely tavaly nyitott Pécsett szolgáltatóközpontot, eredetileg 50 munkatársat kívántak felvenni, de ezt a számot 100-ra emelnék. A Samsung-csoporthoz tartozó Harman pécsi üzemépítését 2015-ben ugyanúgy Szijjártó Péter miniszter jelentette be, mint most a dél-koreai társaság érkezését. Azóta nemhogy megnyílt a Harman pécsi gyára, de a kezdeti mintegy 400-as dolgozói létszám több mint félezerre bővült, és most újabb 100 munkatárs felvételét jelentették be.

Világcég érkezik Pécsre (Fotó: koreatimes.co.kr)
hirdetés

Hirdetés