15 C
Pécs
csütörtök, május 9, 2024
KezdőlapHírzónaHumor, tanulság, táncművészet: pár nap és debütál a Lúdas Matyi mesebalett

Humor, tanulság, táncművészet: pár nap és debütál a Lúdas Matyi mesebalett

A Lúdas Matyi gyerekeknek szóló balettverzióban igazi kuriózumnak számít. Február 12-én irány a Kamaraszínház!

Elsőre furcsának tűnhet a „mesebalett” kifejezés, azonban a Pécsi Balett repertoárján régóta szerepelnek már olyan előadások, amelyek a fiatalokat és gyerekeket szólítják meg. Ezeknek a daraboknak a célja nem csupán a szórakoztatás, hanem a klasszikusok, örökzöldek megismertetése, új, nem megszokott formában. Azaz a művészeti nevelés.

A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában február 12-én 17 órakor debütáló Lúdas Matyi esetében sem lesz ez másként.

Fazekas Mihály elbeszélő költeményének 50 perces balett-átirata nem mindennapi élmény lesz, hiszen abban a humor, a morális mondanivaló és tanulság kéz a kézben jár a Pécsi Balett társulatának magas színvonalú, technikás, ugyanakkor a kicsik számára közérthető előadásával.

Az alábbiakban átadjuk a szót a színház honlapján olvasható ajánlónak:

„Vincze Balázs rendező-koreográfusként kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Többgyermekes édesapaként jól ért a legkisebbek nyelvén; koreográfiája, a Hófehérke és a hét törpe az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb mesebalettje volt. Koreográfusi ambíciókkal is rendelkező kitűnő szólistáink, Molnár Zsolt és Szabó Márton nem először vesznek részt a kreatív alkotófolyamatban. Legutóbb az ÁdámÉva c. táncszínházi előadásunkban mutatták meg sajátos táncnyelvüket, koreográfiai tehetségüket, kivételes együttműködési képességüket. A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellett egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén.”

Aki lecsúszik a premierről, az se bánkódjon, lesz még alkalom megtekinteni a mesebalettet. A Kamaraszínházban látható előadás dátumai:

  • 2022. 02. 12. 17:00 (bemutató)
  • 2022. 02. 13. 15:00
  • 2022. 02. 26. 15:00
  • 2022. 02. 27. 15:00
  • 2022. 03. 02. 15:00
  • 2022. 03. 03. 15:00
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő