Fény derült a sydneyi olimpia rejtélyére

Bő 14 évvel a sydneyi játékok megnyitója után állítólag előkerült az az egésztestes dressz, amelyben Cathy Freeman fellobbantotta az olimpiai lángot – írja az Origo.

hirdetés

A ruhadarab – amelynek eszmei értékét akkor körülbelül nyolcmillió forintnak megfelelő ausztrál dollárra becsülték – a ceremónia után egyszerűen eltűnt a 400 méteres síkfutás későbbi győztesének öltözőjéből. A szervezőbizottság később egy – az eredetivel teljesen megegyező – dresszt ajándékozott Freemannek, aki azonban azt szerette volna visszakapni, amelyet valóban viselt.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) keddi bejelentése szerint a Nemzeti Sportmúzeumnak is otthont adó melbourne-i krikettstadionban egy ismeretlen személy most leadott egy hasonló ruhadarabot, amelyet jelenleg vizsgál a rendőrség.

“Nagyon reméljük, hogy a dressz az eredeti, s ezzel végre megoldódik a rejtély” – közölte az AOC. A fehér, kék mintával díszített ruhadarab eltűnéséről azóta találgatások folynak: 2010-ben például az egyik önkéntes azt mondta, biztosan tudja, hogy a szervezők megsemmisítették a dresszt, mert véletlenül fordítva nyomtatták rá az olimpiai ötkarikát, s el akarták kerülni, hogy ez kitudódjon.