Plusz pénz könnyedén

Lakás, autó, bicikli, nyaraló – ez csak egy pár dolog, ami elég sokunknak van, és az internet előtt pusztán abból, hogy van ilyenünk, aligha lehetett volna pénzt csinálni, írja az Index.hu.

hirdetés

Eszébe jutott már, hogy ha néha kiadná a lakását, abból mennyi pénz jöhetne be? Vagy ha taxisnak csap fel munkából hazafelé, akkor egyből olcsóbb az autózás? És a biciklije minek porosodik a sufniban? Az USA-ban és Nyugat-Európában az okostelefonok és az internet terjedésével egy pár éve egymás hegyén-hátán jönnek létre a vállalkozások, amelyek teret adnak arra, hogy dolgaink megosztásából csináljunk pénzt, és már itthon is akadnak hasonló cégek.

A megosztásra épülő vállalkozásoknak fenntarhatósági szempontból is nagy előnye, hogy sokkal kevesebbet kell az említett dolgokból termelni, hiszen a megosztással gazdaságosabbá válik a felhasználásuk is. Ráadásul kiiktatják egy szolgáltatás kereslete és kínálata közti közvetítőket, így a lehető legegyszerűbben, leggyorsabban és sokszor a legolcsóbban juthatunk hozzá ahhoz, amire vágyunk, olvasható a cikkben.

Talán az egyik leghíresebb megosztásra épülő vállalkozás az Airbnb. A szállásközvetítő közösségi hálózatot 2008-ban alapították San Franciscóban. Az Airbnb online piacán külföldi szálláskeresők és szabad szobával rendelkező helyiek találkoznak. A megosztáson alapuló üzleti modellre épülő piacok közül a másik a legjelentősebb a telekocsiké. Az ötlet itt is pofonegyszerű: egy alkalmazás segítségével bepötyögjük az okostelefonunkba, hogy van hely az autónkban, és hogy merre megyünk, mások pedig lecsaphatnak ezekre a helyekre. Biciklije például sok embernek van, de télen csak a töredékük annyira tökös, hogy hóban és fagyban is azzal járjon. A gazdaságosabb felhasználást segíti elő Amerikában a Spinlister alkalmazás, amellyel kiválasztunk egy helyszínt, egy időpontot és egy árat, és már tekerhetünk is, ahova csak akarunk.