Kevés zöldséget eszünk

A WHO ajánlása a napi 400 grammról 1990 óta van érvényben, de felmerült, hogy ennek akár a dupláját is el kellene fogyasztani, olvasható a Metropol.hu oldalon.

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 5 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztása a kulcsa az egészséges életnek. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal 2010-es adatai szerint ennek alig több, mint a fele, 230 gramm fogy. Ausztráliában ezt az adagot már 7-re emelték – ők azt javasolják, hogy napi 5 adag zöldséget és 2 adag gyümölcsöt fogyasszanak a lakosok.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakembere azonban úgy véli, hogy nincs egyetértés a szakértők között, és vannak olyan országok is, ahol napi 10 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztását javasolják, írják a cikkben.

A dietetikus szerint nehéz felmérni, hogy hazánkban pontosan hány gramm az egy főre eső zöldségfogyasztás, aminek egyik fő oka az, hogy sokan nem tudják, mi számít egy adag zöldségnek.

A napi 5 adag azt jelenti, hogy minimum fél kilogramm zöldséget-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, lehetőleg több alkalomra szétosztva, friss formában – hiszen hőkezeléssel veszítenek a vitamintartalmukból.