Országosan egyedülálló konferencia Pécsen

Csütörtökön kezdődik a Magyar Diabetes Társaság XXV. Jubileumi Kongresszusa városunkban, ahová több mint 1100 vendéget várnak a szervezők. Az országosan egyedülálló programsorozatra számos szakember, kutató és magánember is érkezik április 20-23-án a Kodály Központba.

A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. A WHO 2016-os jelentése szerint 1980 és 2014 között 108 millióról 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világban. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát, de az eredményekből kitűnik, hogy a növekedésért döntően a nem megfelelő életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség a felelős.

Prof. dr. Wittmann István csütörtökön hozzátette, hogy a mérések szerint országunkban 772 ezer cukorbeteg él, becslések szerint körülbelül ugyanennyi embernek van fel nem ismerten cukorbetegsége, további másfél millió ember a cukorbetegséget megelőző állapotban van Magyarországon, ami már szív- és érrendszeri kockázatot jelent. Ha ezt összeszámoljuk, akkor hárommillió magyar emberről beszélünk.
Vagyis nem is lehetne a téma aktuálisabb, a Magyar Diabetes Társaság XXV. Jubileumi Kongresszusát egy négynapos fórum keretein belül rendezik meg a Kodály Központban Pécsen.

A programsorozatot dr. Lovász István, Pécs jegyzője nyitotta meg azzal a gondolattal, hogy mi sem adhatna jobb otthont egy ilyen kaliberű nívós konferenciának, mint Pécs, az a város, ahol az egészségügyi fejlesztések kiemelkedő szerepet játszanak az elmúlt években, elég csak a nemrég átadott Szentágothai János Kutatóközpontra, az új regionális vérellátó központra vagy a Janus Pannonius Klinikai Tömb néven újjászületett 400 ágyas klinikára gondolni.

– A kormány együttműködésének köszönhetően a Modern Városok program égisze alatt mintegy 24 milliárd forintos büdzséből további egyetemi fejlesztések realizálódnak már az idei évben, melynek első célterülete éppen az egészségügyi és orvostudományi képzés lesz – zárta Lovász István.