Mint ismert, „Dönts velünk” néven júliusban közösségi költségvetési projektet indított az önkormányzat, amelynek köszönhetően a pécsiek saját ötleteikkel tehetik élhetőbbé lakókörnyezetüket. A lakossági ötletpályázat első szakasza nemrég lezárult, 247 ötlet érkezett be, októbertől indul a szavazás. Az eredményekről a városháza szeptember 22-én közleményben számolt be.

hirdetés
Uránia Mozi

Pécs ismét aktív volt: a Dönts Velünk – közösségi költségvetés programra 247, az élhetőbb várost célzó lakossági ötlet érkezett be – áll a városvezetés közleményében. Felidézik: az akció célja az volt, hogy közös gondolkodásra hívják a pécsieket, akik éltek is a lehetőséggel. Mint írják, az ötletek szakmai és lakossági szűrése után októbertől indul a szavazás.

hirdetés
Uránia Mozi

A szavazáson a pécsiek dönthetik el, hogy a beküldött ötletek közül az önkormányzat melyikeket valósítsa meg az egyes városrészekben.

A közleményben kitérnek az előzményekre is: a kijelölt 10 Pécsiség Zónában várták a lakosság ötleteit arra, hogy milyen módon tennék még élhetőbbé, még szerethetőbbé városunkat. Az egyes zónákban ötletgeneráló műhelyeket tartottak, ahol a civil közösségeknek és helyi lakosoknak mutatták be a programot.

Az akció első szakasza lezárult: szeptember közepéig lehetett benyújtani azokat az ötleteket, amelyekkel közvetlen környezetük javítását, az élhetőbb város kialakítását célozták a pécsiek. Minden pályázó egy ötletet adhatott be, online, illetve a zónákban működő Pécsiség Pontokra kihelyezett dobozokba.

A legtöbb javaslat fejlesztési beruházásokra, illetve zöldterület fejlesztésre érkezett, de ezen kívül helyi sportfejlesztésre, közlekedésre, akadálymentesítésre és közösségépítésre, valamint programszervezésre vonatkozó javaslatot nyújtottak be a pécsiek – írja az önkormányzat.

Most a projekt második szakasza zajlik. Ennek keretében a benyújtott javaslatokat szakemberek vizsgálják meg az alapján, hogy valóban az önkormányzat hatáskörébe tartoznak-e, műszakilag, illetve pénzügyileg megvalósíthatók-e, illetve nem ütköznek-e már folyamatban lévő, vagy előkészített fejlesztésekkel.

Ezt követően – folytatódik a közlemény – a zónák lakosaiból álló részvételi tanácsok döntenek arról, hogy mely ötletek kerüljenek fel a szavazólapokra. Részvételi tanács tagja bárki lehet, a program honlapján október 4-ig még lehet jelentkezni a testület tagjának.

A megvalósítható és a részvételi tanácsok által kiválasztott, zónánként 5-5 darab ötletről október közepétől 3 hétig lehet szavazni.

A voksolás online, a program honlapján, illetve személyesen, a Pécsiség Pontokban kihelyezett szavazóládákba elhelyezett, papíralapú szavazólappal történhet.

Hangsúlyozzák: szavazataikkal maguk a pécsiek döntenek arról, hogy a közösségi költségvetésre elkülönített, összesen 80 millió forintból a pécsi önkormányzat mely ötleteket valósítsa meg. Zónánként 8-8 millió forintos keret áll rendelkezésre, az ebből megvalósítható, legtöbb szavazatot kapott ötleteket egyaránt megvalósítják.

Végezetül kiemelik: érdemes részt venni a szavazáson, hiszen nemcsak a legtöbb szavazatot kapott ötlet valósulhat meg, hanem – amennyiben a meghatározott, zónánként 8 millió forintos keretbe belefér – akár a második, vagy harmadik legtöbb szavazatot kapott javaslat is.

További részletek a közösségi költségvetés honlapján.

Hirdetés