17 C
Pécs
kedd, május 14, 2024
KezdőlapAjánljukKiállításmegnyitó: Kun Fruzsina

Kiállításmegnyitó: Kun Fruzsina

Ezúttal Kun Fruzsina festményeit állítják ki a Nappali Bárban január 24-től.

A kiállítást megnyitja: Matta Lóránt (Paudits Béla Bt.)
Utána: Pausz vs. Krommer live act.
Pausz Péter: lemezjátszók
Krommer Balázs: dobok

Ingyenes!

(Ízelítő a művésznő honlapján.)

„Kun Fruzsina 1976-ban született, és a pécsi Művészeti Szakközépiskola kerámia szakának elvégzése után a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán szerzett diplomát. Fruzsi első nagy megjelenései a Gianni Rodari mesék (Halló, itt apu beszél, 2002, és Torta az égen, 2003, Minerva Nova) voltak. Különleges módon, az oldalak szélén helyezte el az illusztrációkat, szűkebbre szabva így a szövegdobozt minden egyes oldalon – megújítva ezáltal a megszokott kép-szöveg elrendezést. Egyedi az a rá jellemző stílus is, melyben az intenzív színvilág a vonal érzékenységével párosul; jellemzője, hogy sok-sok rajzolt ”keresővonallal” határolja az egyébként festett figurákat.

Sok, igényesen illusztrált munkája közül kiemelkedik Nádori Lídiával közös, Sárkány a lépcsőházban (2008, Naphegy) című könyve. A kiadót is dicséri az illusztrátornak nyújtott alkotói szabadság, és a hosszabb szöveg mellett az illusztrációnak adott szokatlanul nagy tér. Olyan különeleges képeskönyv jött így létre, amelynek a terjedelme sokszorosan meghaladja a nagyvilágban bárhol megszokott ún. „picture book” terjedelmét. A festői, érzékeny, dupla oldalas alkotások a képek nyelvén fogalmaznak meg egy újabb réteget az egyébként is több szinten értelmezhető történetekhez.

Fruzsina fantasztikus festői képességekkel bír, színpalettája magával ragadó, figurái kifejezők, de nem a klasszikus értelemben “cukik” vagy szépek. Nem aranyos, hanem valódi emberalakokat teremt, igazi karaktereket. Gyakran dolgozik alapozott farostra, de nem idegen tőle a számítógépes képalkotás sem.

Nem véletlen, hogy napjainkban nagyon foglalkoztatott illusztrátor, a közelmúltban számos kiadványt jegyez, gondoljunk csak Závada Pál mesegyűjteményére (Harminchárom szlovák népmese, Magvető, 2010.), vagy a Két egér kalandjai sorozat legfrissebben megjelent Fekete-fehér című kötetére (Aula.info, 2011.).”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő