A taxisok kétharmada még mindig csal

Az éjszaka tartogat meglepetéseket

A vizsgálatok kétharmadában jogsértést találnak a taxiknál a fővárosban. A turisták védelme érdekében ellenőrzési akciókkal készül a BBK és több más hatóság is – írja a Világgazdaság.hu.

hirdetés

Még nincs is itt a turisztikai főszezon, de a taxisok körében elkövetett jogsértések száma már az első negyedévben 654-re rúgott – tájékoztatta a Világgazdaságot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. A BKK munkatársai havonta 250-300 alkalommal ellenőrzik a fővárosi taxisokat, vagyis az ellenőrzöttek kétharmada fennakad a rostán. Az ellenőrök azokat a jogsértéseket figyelik leginkább, amelyeknél a statisztikák szerint magasabb a jogsértések aránya. A problémák pedig a régiek: még mindig sokan pörgetik a taxiórát, és sokan „megfeledkeznek” a nyugta- vagy számlaadásról. Volt példa a jogsértések között budapesti működési engedély nélküli fuvarvállalásra, tevékenységi engedély és személytaxi-vezetői igazolvány nélküli szolgáltatásnyújtásra is.

Egyes taxisok bűncselekményeket is elkövettek, például azzal, hogy megsértették az utasok személyi szabadságát, sőt csalással is találkoztak az ellenőrök. Hiányosságok is előfordultak: például hiányzott az utastájékoztató, de előfordult, hogy működőképes bankkártya-elfogadó sem volt az autóban.
A BKK szerint ugyanakkor javult az ellenőrzések hatékonysága, köszönhetően annak, hogy az ellenőrök heti rendszerességgel együtt dolgoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársaival.

A jogsértések aránya általában megugrik a turistaszezonban – tavaly májusban 298 ellenőrzésből 205 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Ebben az időszakban a legjellemzőbb az utas megtévesztéséről szóló leíró panaszbejelentés. Az idén a turisztikai főszezonra esik a vizes világbajnokság, erre készülve a BKK egyeztet a társhatóságokkal, s közös akciókat terveznek.