Kié legyen a balatoni hal?

December óta nem lehet halászni a Balatonnál, ami miatt a horgászok örülnek, hiszen több hal marad nekik, viszont az éttermesek ki vannak akadva, mert nem tudnak legálisan balatoni halhoz jutni – írja az Index.hu.

hirdetés

A lap beszámolója szerint a tóban ráadásul túl sok a busa, és ez mindenkinek rossz, mert eleszi a táplálékot az őshonos balatoni halak elől. Szakértő szerint először fel kell mérni a halállományt, hogy a halászok hatékonyan tudják ritkítani a busát, az éttermek viszont minél előbb halhoz akarnak jutni, így egyelőre a horgászok állnak nyerésre. Júliustól viszont új miniszteri biztos felel a területért, akitől sokan azt várják, hogy tető alá hozza azt a konzultációt, ami a halászat felfüggesztése előtt elmaradt.

December elején Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hirtelen, konzultáció nélkül leállíttatta a balatoni halászatot. Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vezérigazgatója egy nappal később lemondott, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője idén májusban Szári Zsoltot nevezte ki a halgazdálkodási cég új vezérigazgatójának.

Azt nem indokolták meg egyértelműen, hogy miért függesztették fel a halászatot, viszont Fazekas Sándor korábban arról beszélt, hogy sokan panaszkodtak arra, hogy a halgazdálkodó vállalat rosszul végzi a munkáját, illetve halgazdálkodás szempontjából követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, amely a horgászoknak kedvez.
A helyzet egyáltalán nem egyszerű, számos érdekcsoport áll egymással szemben, a most kialakított szabályozás leginkább a horgászoknak kedvez, ugyanakkor a történet meghatározó szereplői a partmenti éttermek is, illetve a BHNp Zrt., valamint a Földművelésügyi Minisztérium, amely a halgazdálkodással kapcsolatos szabályozást alakítja ki.

A horgászok, akik sportból fogdossák a halakat, nem akarnak közösködni a halászokkal, mert sokuk szerint miattuk nem marad fogás a tóban. A halászatra azért lehet szükség, hogy bizonyos halak ne szaporodjanak túl, az éttermek szerint pedig azért, mert a halászok látják őket el hallal. Az Index által megkérdezett balatoni polgármester és egy halgazdálkodást átlátó akadémikus szerint elképzelhető, hogy halászni és horgászni is lehessen egyszerre, de ki kell várni, míg felmérik a tó halállományát.