Ők az új államtitkárok

Az Index.hu bemutatja a harmadik Orbán-kormány államtitkárait, ha eddig azt hitte, az államtitkárok unalmas alakok, akkor gondolja újra. Ismerje meg a ’48-as főhadnagy szépunokáját, az aranykalászos méhészt, az Ironman-esélyes jogászt és társaikat.

hirdetés

Kis Miklós Zsolt: Az egyik legfiatalabb államtitkár, csak 35 éves. A Nemzeti Agrárkamara négy alelnökének az egyike, aki a mikro-, kis- és középvállalkozásokért felelős. Az apja a polgármester, ő maga pedig alpolgármester. Tagja a Pest Megyei Közgyűlésnek, és ő a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke.

Kovács Zoltán: A területi közigazgatásért felelős államtitkár veterán fideszes képviselő, 1998 óta ül a parlamentben, ez már az ötödik ciklusa, most a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára lesz. Ja, és persze ő nyújtotta be a reklámadóról szóló törvényjavaslatot.

Németh Lászlóné: Az egykori fejlesztési miniszter államtitkárrá lefokozásával az egyetlen női minisztert veszítettük el. 2011-ben diploma nélkül került a Magyar Fejlesztési Bankból a fejlesztési tárca élére, ezután a Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felel majd.

Potápi Árpád: Eddig ő vezette a nemzeti összetartozás bizottságát a parlamentben, 1998 óta tagja a Fidesz-frakciónak. Marad a területén: a Miniszterelnökségen is a nemzetstratégiával fog foglalkozni Semjén Zsolt irányítása alatt.

Sonkodi Balázs: A stratégiai ügyekért felelős államtitkár Lázár János régi ismerőse. Amikor Lázár hódmezővásárhelyi polgármester volt, az orvos végzettségű Sonkodi volt az egészségügyi szakmai tanácsadója. Tagja a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának is.

Zsigmondné Vitályos Eszter: Nem megy messzire, eddig helyettes államtitkár volt a Miniszterelnökségen, most az európai uniós fejlesztésekért fog felelni.

Vidoven Árpád: Helyettes államtitkárból lépett elő a Miniszterelnökség új közigazgatási államtitkárává. A szegedi jogon végzett ügyvéd 1998 és 2006 között, két cikluson át fideszes parlamenti képviselő volt.

Kontrát Károly: A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára marad a helyén.

Pogácsás Tibor: A Belügyminisztérium új embere Monor polgármestere, aki 1998 óta vezeti a várost, és ül a fideszes parlamenti frakcióban.

Tasnádi László: Az új államtitkár eddig Pintér Sándor kabinetfőnöke volt.

Rétvári Bence: parlamenti államtitkár. Ő eddig a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumban töltött be hasonló pozíciót.

Lengyel Györgyi: közigazgatási államtitkár. Ő már 2003-ban, a Fidesz-háttérszervezet Polgári Magyarországért Alapítványban szervezési igazgatóként.

Czibere Károly: A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

Novák Katalin: családokért és ifjúságért felelős államtitkár. Balog Zoltán eddigi kabinetfőnökét állította a volt szociális államtitkárság „potenciális erőforrásaiért” felelős ágának élére.

Czunyiné Bertalan Judit lett a közoktatásért felelős államtitkár. Őt Komárom-Esztergom megyében már másodjára választották meg egyéni képviselőnek, és 2014-ig kormánybiztosként, valamint a NEFMI útfelújításokért felelős miniszteri biztosaként is tevékenykedett.

Hoppál Péter kulturális államtitkár. Talán ő a legismertebb arc a minisztériumban.

Simicskó István sportért felelős államtitkár. A korábban a honvédelmi és titkosszolgálati ügyekben aktív kereszténydemokrata politikus már az előző ciklusban is a kevés komoly politikai kihívást jelentő sportállamtitkárságot vezette.

Soltész Miklós egyházi, civil és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár. A Regnum Marianum tagjaként ő a minisztérium katolikus kereszténydemokratái közé tartozik.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár. Ugyan az ő személyére csak utalt a miniszter.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az egykori orvos Kecskemét polgármesteri tisztségét cserélte fel a politikailag nem túl hálás egészségügyi államtitkárságért.

Az ismeretlen uniós államtitkár: Balog Zoltán egyetlen posztot volt kénytelen üresen hagyni: az Emmi uniós forrásaiért felelős államtitkári posztját. Pedig ez egy igazi prémium tisztség.

Bitay Márton Örs: Ő a legfiatalabb államtitkár, 1980-ban született. A Corvinuson politikai szakértőként végzett, Szegeden jogi diplomatát szerzett. Politikai pályafutását titkárként kezdte a parlamenti Fidesz-frakcióban.

Czerván György: Maradt, ahol az elmúlt négy évben volt: agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Nagy István: Mosonmagyaróvár agrármérnök végzettségű polgármestere, a parlamentben most kezdte a második ciklusát.

V. Németh Zsolt: A helyükön maradt államtitkárok közé tartozik ő is. Humán szervező és földmérő üzemmérnök.

Zsigó Róbert: „Snájdig, erőteljes, bátor és okos” – sorolta Zsigó kvalitásait Orbán Viktor, amikor a választási kampány finisében Bajára utazott besegíteni a város polgármesterének.

Simon Attila István: Eddig a jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár volt.

Vargha Tamás: Angol szakos tanárként kezdte, 2012 óta a honvédelmi minisztérium államtitkára.

Répássy Róbert: 1988-ban a Fidesz egyik alapítója volt, és azóta aktív és fontos tagja a pártnak. 1993 és 1994 között, valamint 1998-tól a Fidesz országgyűlési képviselője, 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára.

Patyi Gergely Sándor: A karrierje remek példa arra, hogyan lehet egy aktív HÖK-ösből szép lassan államtitkár.

Berke Barnabás: Róla csak annyit sikerült kideríteni, hogy ő az Európai Közösség Kereskedelmi Joga című könyv egyik társszerzezője és az ELTE jogi karán oktat.

Bíró Marcell: Nincs még negyvenéves, 1978-ban született. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból (KIM) igazolja át a külügy, ahol 2011-től kezdve közigazgatási államtitkár volt.

Balatoni Mónika: A Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára lesz.

Győri Enikő: Az európai ügyekért felelős államtitkár közgazdász, diplomata, politikus, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Mikola István: Biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárként tér vissza. Orvos és politikus, aki hosszú karrierje során számtalan magas pozíciót töltött be.

Szabó László: A külgazdaságért felelő államtitkárt az üzleti szférából, méghozzá a Teva gyógyszergyár éléről igazolta a kormány.

Szijjártó Péter: A helyettesévé nevezte ki Navracsics Tibor külügyminiszter, aki a pletykák szerint nem fogja kitölteni a ciklusát, és a helyébe Szijjártó lép majd.

Banai Péter Benő: Az államháztartásért felelős államtitkár 2010-től költségvetésért felelős helyettes államtitkár volt az NGM-ben, de ezen kívül nem sokat tudni róla.

Czomba Sándor: A foglalkoztatás politikáért felelős államtitkár már az előző ciklusban is foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt, így hozzá tartozott például a közmunkaprogram koordinálása is.

Orbán Gábor: Az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár is ott folytatja, ahol abba sem kellett hagynia, azaz ugyanabban a pozícióban marad, mint az előző ciklusban.

Rákossy Balázs: A tervezéskoordinációért felelős államtitkár az előző ciklusban az NGM kabinetfőnöke volt.

Tállai András: Nem új fiú az államigazgatásban: volt már államtitkár a Belügyminisztérium, politikai államtitkár a Pénzügyminisztériumban, mezőkövesdi önkormányzati képviselő és polgármester is.

Glattfelder Béla: Az új gazdaságszabályozásért felelős államtitkár 2000 és 2002 között már volt egyszer államtitkár, akkor a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkári tisztségét töltötte be.

Aradszki András: A nemzeti fejlesztési államtitkár. KDNP-s, majd fideszes parlamenti képviselő.

Fónagy János: A Fidesz egyik erős embere számára az államtitkári pozíció csak részben jelent visszaesést, hiszen korábban már többször is volt államtitkár.

Hegmanné Nemes Sára: Az előző ciklusban vagyonpolitikáért felelős államtitkár volt. Elég hányatott sorsa volt az elmúlt fél évben.

Szabó Zsolt: Eddig nem nagyon tűnt ki semmivel a többi fideszes politikus közül, legfeljebb azzal, hogy kiderült, PhD fokozatát egy olyan felnőttképzési intézményben szerezte, amely nem is ad ki egyetemi diplomát.

Tasó László: Ötször választották polgármesterré Nyíradonyban, a legutolsó alkalommal már nem is volt kihívója. A politikus 2004-ben Pálfi István helyére került a parlamentbe, 2006-tól pedig saját jogon, egyéniből maradt bent, idén meg már ő aratta az egyik legnagyobb arányú győzelmet a választókerületében.