A rákbetegek harmada megúszhatná

Amit a rákellenes gyógyítás tud a világon, az Magyarországon is elérhető és hozzáférhető, a kapacitással van baj – mondta az MNO-nak dr. Simon Tamás.

hirdetés

A Magyar Rákellenes Liga elnökével a rákgyógyítás jövőjéről, a drága gyógyszerekről és a hazai gyógyítási lehetőségekről beszélgetett a portál a nemzeti rákellenes nap apropójából.

Mintegy 80 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak évente Magyarországon, és több mint 32 ezren halnak meg valamilyen rákos megbetegedés következtében. Döbbenetes adat, hiszen évente egy Gödöllő nagyságú város lakosságát veszítjük el az alattomos kór következtében annak ellenére, hogy a rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék, és megfelelően kezelnék.

Ha nem lenne ekkora a tudatlanság és a felelőtlenség, és az emberek betartanának bizonyos – nagyon egyszerű – szabályokat, akkor az összes lehetséges daganatos megbetegedés egyharmada megelőzhető lenne, mondta az MNO-nak dr. Simon Tamás. A Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint sokan nem tudják, hogy milyen daganatos megbetegedést mi okozhat, pedig ma már nem olyan sorscsapás a rák, mint ahogy az a köztudatban él. A 21. században a daganatos megbetegedés már nem halálos ítélet, a rákos esetek jó része megelőzhető, másik része gyógyítható, ha idejében felfedezik, véli az egyetemi tanár. Sajnos valóban vannak olyanok, akik biztos, hogy daganatos megbetegedés következtében fognak minket elhagyni, de ma már, hála az orvostudománynak, akár öt-nyolc évvel is meghosszabbítható az életük – tette hozzá.

Hirdetés