Titokban tárgyalt Paksról Mesterházy

A világ egyik legnagyobb energetikai vállalatával, a francia Areva vezetőivel tárgyalt titokban Mesterházy még 2013 elején; a vállalatóriás a paksi bővítésről akart információkat szerezni, valamint politikai és gazdasági döntéshozók meggyőzésével egyengetni saját nukleáris technológiája előtt az utat Pakson, adta hírül az Mno.hu.

hirdetés

Az M1 Híradó kérdésére Mesterházy Attila beismerte, hogy találkozott az Areva vezetőivel. Az MSZP elnöke elmondta, a befektetési lehetőségekről tárgyaltak a céggel, írják a cikkben.

Az Areva a világ piacvezető nukleáris energetikai vállalata, tevékenysége számos országra kiterjed, az uránbányászattól kezdve az atomerőművek építésén és üzemeltetésén át a nukleáris hulladék feldolgozásáig, nem feltétlenül problémamentesen. A francia vállalatóriás 2003-ban kezdte építeni a finn Olkiluto ötödik atomreaktorát, az általuk preferált harmadik generációs megoldásokkal.

A blokkok befejezésével a cég öt éve csúszik, a tervezett költségek duplájánál tartanak, az építkezésen pedig eddig több mint háromezer hibát találtak. A beruházást a viták miatt többször leállították, a kivitelező és a beruházó kölcsönösen milliárdokat követelnek, és perrel fenyegetik egymást.