8 dolog, amit próbálj ki áprilisban

Szinte egy pillanat alatt feledésbe merült a tél, kettőt pislogtunk, és máris szikrázó napsütéssel és húsz fokkal berobbant az április. Mindennek a tetejében ez a tavasz erősnek ígérkezik, csak kapkodtuk a fejünket az eseményeket böngészve. Szokás szerint elkészítettük áprilisi bakancslistánkat, melyben a legígéretesebb pécsi és Pécs környéki programokat vonultatjuk fel.

hirdetés
Uránia Mozi

Vedd nyakadba a Mecseket, és szedj medvehagymát

A Mecseket enyhe fokhagymaillat lengi be, a lankákat zöldellő levélszőnyeg borítja; minden jel arra utal, hogy eljött a helyiek egyik kedvenc időszaka, a medvehagymaszezon! A fűszernövényt most érdemes szedni, és még a virágzás előtt frissen kell felhasználni. Azt se felejtsük, hogy saját fogyasztásra két kilót szedhetünk naponta a szabályozás szerint. A barna medvék egyik kedvenc eledeléről készített kisokosunkat ide kattintva olvashatod el.

Vidd el az apróságokat „orvosost játszani” a PTE-re

Hetedik alkalommal rendelnek a „Teddy doktorok” a Teddy Maci Kórház Családi Nap keretében április 6-án, szombaton 9.30–13.00 között a PTE ÁOK dr. Romhányi György Aulájában. Teddy Maci doktorok segítségével a gyerekek játszhatnak a Teddy kórházban, a Teddy műtőben, a Teddy fogászaton és a Teddy gyógyszertárban. Mindemellett ellátogat hozzájuk Figura Ede zenés műsorával, lesz arcfestés, valamint lehetőség lesz a mentő-, a tűzoltó és a rendőrautó megtekintésére is.

Fotó: Adam Bertalan

Csápolj a pécsi egyetemisták kedvenc rendezvénysorozatán, a PEN-en

Április 25–27-én közel száz zenekar és dj áll színpadra az egyetemisták kedvenc minifesztiválján, a Pécsi Egyetemi Napokon. Az idei dzsembori, a korábbi évek látogatói tendenciái miatt nem a már megszokott Zsolnay Kulturális Negyedben, hanem az Expo Centerben várja a koncertezni vágyó fiatalokat.

Jótékonykodj áprilisban egy jó ügyért

Áprilisban több olyan ügy mellé is érdemes odaállni, amivel szebbé tehetjük mások életét. A PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika sportkedvelő orvosai például májusban körbefutják a Balatont, melyet egy különleges adománygyűjtési akcióval kapcsolnak össze. A dokik az adományból az égési osztály számára vásárolnának egy különleges fürdőkádat, de több súlyosan beteg pécsi babának is adakozhatunk: Zentének, aki súlyos genetikai rendellenességgel, gerincvelő-izomsorvadással született, és Marcinak, aki már az anyaméhben ritka daganatban szenvedett, és lábacskái máig nem mozognak.

Szerezz be palántákat, virágokat, dísznövényeket a kertedbe, balkonodra

Több szuper esemény is lesz áprilisban a növényőrülteknek Pécsen. Április 28-án 9.00–12.00-ig a Király u. 7. szám alatt, a Zöld Folt Közösségi Kertben tudunk cserélni, örökbe adni, vagy befogadni vegyszermentes palántákat. A PTE Botanikus Kertben viszont egész hónapban vásárolhatunk hétfőtől csütörtökig 7.00–15.00-ig, pénteken 7.00–13.00-ig, a pálmaház felső szintjén. Végül de nem utolsósorban idén sem maradhat el a Kossuth téri növényvásár, bár május harmadikán rendezik meg, azért érdemes előre készülni rá már áprilisban.

Merülj el a természetben és ments állatokat

Szemmel láthatóan ébredezik a város flórája-faunája, ilyenkor jó elmerülni a mocorgó állatok zajában, növények színáradatában, illatok kavalkádjában. Ha közel áll hozzánk az állatmentés, akkor Sikondán segíthetünk a vonuló békáknak biztonságosan átkelni az úton, de az egyre fogyatkozó magyar fecskeállomány megmentéséért is sokat tehetünk. Ha csak sétálnánk egyet, akkor vezessen utunk a havihegyi mandulafához, mely egy példaértékű összefogás eredményeként idén az Év Európai Fája lett.

Együnk kolbászt a megújult Hajnóczy-piacon

Közel egy év után újra vásárolhatunk a modern külsőt, praktikus és elegáns belsőt kapott uránvárosi piacon. Az utcafronti üzletsor teljesen új arculatot kapott, az árusítórészek megújultak, a piacon új illemhelyeket építettek, a Hajnóczy utca új burkolatot kapott, új parkolóhelyeket alakítottak ki, de van már biciklitároló és ingyen wifi is.

+1 Ne hagyd ki Kozsó és az Ámokfutók koncertjét az Expóban

„Imádlak, szomorú szamuráj, csak harcolj értem, a szerelem vár” – kiabáld a 90-es évek legütősebb sorait az Expofesten 13-án. Minden bizonnyal az áprilisi programok non plus ultrája lesz ez az este, ugyanis Kozsó & Ámokfutók mellett a Delta és Szatmári & Jucus is színpadra lép. Az eseményhez kattintsunk ide.

Hirdetés