Járvány ide vagy oda, a gyerekek várják a húsvéti nyulat!

Ugyan valószínű, hogy az idei húsvét egészen más lesz az átlagnál, hiszen a kicsik talán nem találkoznak majd a nagyszülőkkel, a család pedig nem megy sem rokonlátogatóba, sem más ilyenkor megszokott helyekre. De minderre most szükség van, hogy együtt legyőzhessük a koronavírust. Ettől függetlenül otthon még várhatjuk a húsvéti nyulat, készülhetünk az ünnepre. Mutatjuk, hogyan. 

E cikk írójának négyéves unokahúga is megmondta: „a húsvéti nyuszi nem kapja el a koronavírust, jönni fog”. Bizony, a gyerekek nagyon bíznak benne, hogy a járványhelyzet ellenére sem marad el egyik kedvenc ünnepük. Nekünk, felnőtteknek pedig az a feladatunk, hogy erről gondoskodjunk. Összegyűjtöttünk néhány otthon, a csemetékkel is könnyűszerrel kivitelezhető húsvéti dekorációs ötletet, valamint pár játékot a legkisebbeknek.

hirdetés

Szabadjára engedhetjük a képzeletünket

Ha a családtagok összedugják a fejüket és minden kreativitásukat bevetik, otthonukat csodásan kidekorálhatják, hogy így várják az ominózus tapsifülest, aki húsvéti ajándékokkal megrakodva ugrál be nemsokára életükbe.

Néhány maradék papírra, fadarabra vagy szövetre, és némi festékre van csupán szükség ollón és ragasztón kívül ahhoz, hogy színes nyuszikat és tojásokat varázsoljunk és húsvéti díszbe öltöztessük a lakást. Füzérek, kicsi szobrocskák, asztaldekorációk, alternatív tojásfa, gyakorlatilag bármi létrehozható ezekből az alapanyagokból. Ötleteket bőven meríthetünk az interneten, például IDE kattintva, de a legjobb ha képzeletünkre bízzuk a dolgot és az apróságokkal együtt készítjük el a nekünk leginkább tetsző lakáskiegészítőket.

Tojásokat elő és kezdődhet a móka!

Természetesen a húsvéti nyuszi mellett a gyerekek számára egyértelműen a tojások állnak az ünnep középpontjában, melyekből a legkülönbözőbb technikákkal lehet művészi alkotásokat készíteni. Jó pár különleges tojásfestési módszerről számoltunk be korábban, melyekről például ITT és ITT olvashatunk. Sőt, idén nagyot robbant a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum ötlete is, akik húsvéti tartalmakkal töltik fel honlapjukat, hogy segítsék az otthoni alkotást.

A kész tojáscsodákkal pedig rengeteg jópofa játékot játszhatunk. Előnyben vannak azok a családok, akik kertes házban élnek, de akár egy panellakásban is szuper lehetőségeink vannak. A klasszikus tojásvadászaton kívül – mikor eldugjuk az udvaron vagy a lakásban a tojáskincseket, sőt akár a húsvéti ajándékokat is, a gyerekeknek pedig meg kell keresniük őket – rengeteg más elfoglaltságot is kitalálhatunk a lurkók számára. Például tojásgurító versenyt, tojáslopást több csapatban, vagy tojásdobálást is játszhatunk. Ha nincs lehetőségünk mindezt kint megszervezni, talán jobban járunk műanyag vagy fatojásokkal, nehogy a móka után többnapos takarító hadjáratot kelljen indítani.

Jókat beszélgethetünk sütés közben

A húsvét a kereszténység fő ünnepe, emellett a tavaszvárásé is. Rengeteg érdekesség kapcsolódik hozzá, melyek a porontyokat biztosan nagyon érdeklik majd. Korábban lapunk beszámolt a régi idők pécsi húsvétjairól és érdekes nemzetiségi szokásokról többek között, ezeket bátran megoszthatjuk a gyerekekkel is. Emellett pedig megsüthetünk néhány ínycsiklandó sütit is, recepteket ITT találunk hozzá.

Egy húsvéti reklám a Mecsek Áruházat népszerűsíti (forrás: Dunántúli Napló archívum)

Tipp: húsvéti nyúl helyett jó lehet a leopárd, a leguán, a cápa, vagy a tarvarjú is!

Korábban megírtuk, hogy nem feltétlenül a legszerencsésebb élő nyulat venni húsvétra a gyerekeknek. Hogy miért, az kiderül ITT és ITT. Idén húsvétkor ráadásul a legtöbben otthon maradnak, így talán nem is jutnak el a “nyusziboltba”. Ha mégis nagyon szeretne nyuszit a pici, akkor is van lehetőség mentett állathoz jutni, teljesen ingyen a nyúlmentők segítségével.

Van viszont még egy lehetőség, amivel jót cselekszünk és gyerkőcünk is állattulajdonos lehet általa: a pécsi állatkert örökbefogadási programja! Ha nyulat nem is, de sokkal különlegesebb állatokat is egy egész évre “magáénak tudhat” a poronty, ha ezt a megoldást választjuk, melyről ITT juthatunk több információhoz.

Ilyen édes, bolyhos kis lények a bébi tarvarjak

Hirdetés