Ritka földanya-ábrázolást találtak a francia régészek

Igen ritka, a csiszolt kőkorszakból származó földanya-ábrázolást találtak francia régészek az északnyugat-franciaországi Somme folyó partján.

A hatezer éves agyagszobrocska mintegy 21 centiméter magas, domborodó tomporral és csípővel, sovány felsőtesttel, zsírpárna formájú stilizált karokkal és kúp formájú fejjel. Hasonló ábrázolásokat korábban is találtak már Európában, de ritkán ennyire északon, ilyen egészben és jó állapotban lévőt – olvasható az INRAP nevű francia állami régészeti szervezet honlapján.

A “villers-carbonell-i hölgy” két okból is kiérdemli a földanya nevet. A helyi földből, illetve agyagból készítették, és igen hasonlít a Földközi-tenger környékén talált hasonló stilizált női alakokhoz. Bár a neolitikum szakértői felülvizsgálták nézeteiket, ezekről az alakokról sokáig azt hitték, hogy egy egészség- vagy termékenységistennő-imádó kultusszal állnak kapcsolatban.

A somme-i “földanya” feltehetően öt vagy hat darabra tört, amikor i.e. 4300 és 3600 között kiégették. Egy csiszolt kőkorszaki összeomlott égetőkemencében találták.

Az agyagszobrocska az első darabja lehet a következő években feltárandó, a csiszolatlan kőkorszaktól az első világháborúig tartó korszak gazdag észak-franciaországi leleteinek. Az előzetes ásatásokról szóló törvény megvalósítására 2002-ben létrehozott INRAP, amelynek feladata a területrendezés által érintett területek régészeti kutatási és megóvása, 77 helyszínen kapott ásatási engedélyt a 106 kilométeres, a Szajnát Észak-Európával összekötő csatorna útvonala mentén.

Hirdetés