Látogatóroham a moszkvai múzeumokban

Ingyenes lett minden hónap harmadik vasárnapján a belépés a moszkvai múzeumokba egy új fővárosi rendelkezés nyomán. A múzeumok azonban nincsenek felkészülve a látogatóáradatra.

hirdetés

Az orosz főváros múzeumainak munkatársai még nem tértek magukhoz a január másodikától kilencedikéig tartó ingyenes napoktól. A munka-és iskolaszünetben 650 ezren látogattak el a múzeumokba, ez többszöröse volt a korábbi fizetős szünidei látogatottságnak.

A múzeumok vezetői hiába panaszkodnak, hogy az intézmények nincsenek felkészülve ekkora tömegre, a fővárosi tanács a sikeren felbuzdulva minden hónap harmadik vasárnapjára ingyenessé tette a múzeumlátogatást a közönség számára.

A Darwin múzeum igazgatója szerint másképpen kellene a múzeumba vonzani a látogatókat. Mint mondta: attól tart, hogy az emberek többsége nem fog visszatérni hozzájuk, mert a tömeg miatt január elején alig lehetett elférni a termekben, így aztán sokan nem jutottak közel a vitrinekhez sem. Náluk közel kilencven ezren jártak, azaz naponta 15 ezren, miközben a ruhatár kétezer ember holmiját tudja csak befogadni. Emiatt szinte valamennyi ruhatáros felmondott.

A Darwin múzeumba egyébként 170 rubelbe (1300 forintba) kerül a legdrágább belépő, a kedvezményes jegyért pedig két buszjegy árát, azaz 50 rubelt kell fizetni.

A Gogol emlékmúzeum vezetője szerint sem szabad ilyen akcióknak és kísérleteknek kitenni a múzeumokat. Hozzájuk legalább háromezren látogattak el, de ekkora tömeg befogadására nem alkalmas a ház, a műszaki berendezésekben is kár keletkezett. A Gogol múzeumba még egy buszjegy árát sem kell fizetnie a kedvezményezetteknek, a teljes ár pedig mindössze száz rubel.

Szergej Kapkov, a moszkvai fővárosi kulturális osztály vezetője ezzel ellentétben elégedett volt az ” Újévi ünnepek a moszkvai múzeumokban” akcióval, és a múzeumok felkészületlenségnek tudta be a gondokat. Két hónappal korábban értesítették az intézményeket az akcióról.

A cél az volt, hogy elszakítsák a moszkvaiakat a televízió elől, hogy kimozduljanak a családok. Kapkov szerint a feladatot kitűnőre teljesítették. Később azért elismerte, hogy különleges, de nehéz tapasztalat volt. Hozzátette: jobb, hogy a múzeumok, és nem az italboltok előtt álltak sorban az emberek.