Hatalmasat fejlődött Pécs (3.)

Ötrészes sorozatban mutatjuk be azokat a jelentősebb eredményeket és fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években történtek Pécsett. Íme a harmadik rész! (x)

hirdetés
Uránia Mozi

VÁROSÉPÍTÉS: TURISZTIKAI ÉS KULTURÁLIS FEJLESZTÉSEK

Történelmi, vallási látványosságok

Fel- és megújították a pécsi történelmi, vallási értékeket. A fejlesztés keretében megújult a világörökségi kiállítótér, a Középkori Egyetem, a zsinagóga belseje, új kiállítótérrel gazdagodik a szerb-ortodox közösség a Zrínyi utcában, illetve megújulnak városunk református egyházközösségeinek legfontosabb terei. Restaurálják a pécsi zsinagógát, hamarosan pedig befejeződik a Dzsámi felújítása is. Kilátó lesz a Székesegyház egyik tornyából, megújul a Bazilika teljes déli hajója. Látogatható lesz a Texas bár, a Püspökség titkos pincéje, de megszépül a Martyn-ház és a Csontváry Múzeum is.

székesegyház torony3

Pécsi Horvát Színház

Már elkezdte építeni a város a Pécsi Horvát Színház új épületét is. Közel 600 millió forintból épül ez az új kulturális központ, amely új tartalmat nyújthat Pécsnek.

Nick-udvar felújítása

Felújították a város egyik legpatinásabb épületét, a több mint egy évtizedig gazdátlanul omladozó Nick-udvart. Az egykor a Zsolnay család birtokában lévő épületegyüttest annak különleges hangulatát kihasználva sikerült újjáépíteni.

Nick udvar, felújított3

A „Múzeum utca” megújítása

Megújult Pécsett a „Múzeum utca” is. Modernizálták a Vasarely Múzeumot, a Modern Magyar Képtárat és az egyház partnersége eredményeként hamarosan befejeződik a Csontváry-kiállítás épületének a felújítása is. 2010 óta közel 500 ezer ember váltott jegyet azokra a kiállításokra, amelyekről a magyaroknak Pécs jut az eszébe.

Zsolnay-óriásvázák láthatók az Új Budapest Galériában

Hazakerült a világhírű Zsolnay-gyűjtemény

A világon egyedülálló, különleges gyűjtemény, a 600 darabból álló, szecessziós Zsolnay-porcelánok találtak újra otthonra Pécsett – Gyugyi László felajánlása segítségével. Az egyedi, kézzel készített műkincseknek felbecsülhetetlen az értékük, immár Pécset gazdagítják. Hasonlóképpen a híres és elveszettnek hitt Júlia-vázákhoz.

Félmillió fizető vendég a Zsolnay-negyedben

Olyan, európai szinten is egyedülálló városrészt kaptak a pécsiek, amelyben a hagyományok új közösségi terekkel és élményekkel élednek újjá. Több mint 500 ezer látogató váltott jegyet a Negyedbe, ahol 3700 programot rendeztek. Nemcsak megmentette a Zsolnay család örökségét Pécs, hanem sikeresen mutatja azt meg a világnak.

Kodály Központ

Kodály Központ

A régió legnagyobb befogadóképességű, multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működik Európa egyik legjobb akusztikájú épülete. Csaknem 600 rendezvény volt a házban, és 266 ezren vettek belépőjegyet. Maxim Vengerov, világhírű hegedűművész a Kodály Központot az építészet Stradivarijának nevezte.

Tudásközpont

Közel 20 ezer beiratkozott olvasó, több százezer kötet, gyermekkönyvtár részleg.

VÁROSI PARKOK ÉS LIGETEK MEGÚJÍTÁSA

balokány2

Balokány-liget – Pepita

A városvezetés célja volt, hogy a Balokány környezetét rendbe tegyék, hogy újra a pécsiek egyik kedvelt pihenőhelye legyen. A Zsolnay-kerámiákkal díszített pavilon tavaly készült el, de azóta közel 5000 pécsi vett részt olyan programokon, amelyeket a Ligetbe szerveztek. A parkban található sétány világításának felújítását pécsi vállalkozások, magánemberek is támogatták, amelynek köszönhetően ma már újra biztonságban lehet este is meglátogatni ezt a parkot. 2020-ra a teljes terület – a volt fürdő rész is – megszépül.

Zuhan az átlagéletkor

Új parkok, felújított terek

5700 pécsi lakás környezetében újították fel a város közterületeit. Ma már a kisgyerekes családok örülhetnek az uránvárosi és a tettyei játszótérnek, és az újjáéledt Széchenyi tér pedig a pécsi közösségi élet egyik központja lett. Megújult a belváros, a Tettye, a Kórház tér környezete, Uránváros, Kertváros, Pécs-Kelet központja, a Rókus-sétány, a Berek-sétány és a Köztársaság tér.

zöld baba

Pécsen van a legtöbb zöld

3 év alatt elérte a városvezetés, hogy Pécsett van a legtöbb zöldterület az országban, megelőzve ezzel nem csak Budapestet, de az összes többi várost is. Városunkban kétszer annyi zöldterület, növény és fa jut minden egyes polgárra, mint például Zalaegerszegen, és háromszor annyi, mint Szegeden vagy Kaposvárott.

 

Az első részt itt olvashatja, a másodikat pedig itt.